A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Синьковицька гімназія Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області

Пізнай свій край….себе….Свій РІД, свій народ, свою землю….і ти побачиш шлях у життя.  Г.Сковорода.

Дата: 18.01.2024 18:12
Кількість переглядів: 13

Пізнай свій край….себе.Свій РІД, свій народ, свою землю….і ти побачиш шлях у життя.  Г.Сковорода.

  «Колядуєм і щедруєм, від душі усім віншуєм,  і  бажаєм вам усім  миру, щастя на землі - ці рядки стали епіграфом цьогорічного заходу  «Розколяда-2024», який відбувся у приміщенні краєзнавчого музею «Берегиня традицій» при Синьковицькій  гімназії.  Усім відомо, що в Україні з давніх-давен  гарно та урочисто святкували різдвяні свята. Наш народ прославляв народження Ісуса Христа колядками, віншуваннями, щедрівками,  і  ця традиція збереглася поміж синьковичан до сьогоднішнього дня.

    Саме з метою активного пошуку народних шедеврів, використання здавна відомих фольклорних творів для відзначення  найважливіших зимових свят календарного року, педагоги Синьковицької гімназії організували свято розколяди у колі своїх вихованців, учнів закладу, батьків, бабусь, односельців, за участю настоятеля храму Успення Пресвятої Богородиці о. Михайла Шевчука, яке розпочалося  спільним  виконанням  відомих колядок «Нова радість стала», «Добрий вечір тобі, пане господарю»

       У своєму зверненні до усіх присутніх отець-декан Михайло наголосив на важливості дотримання традицій рідного краю, а також нагадав, що всі ми повинні жити в повазі один до одного, в любові, бути щирими, співчутливими, жити на славу Божу. 

    Усі учасники дійства з радістю ділилися своїми родинними традиціями святкувань. Згадували звичаї та обряди  найважливіших «трьох празників»: Різдва, Нового року (Василія), Водохреща. До того ж школярі виконували певні завдання, а нагородою для них слугували  дуже давні  автентичні щедрівки: «В райськім городі росла лелія», «Там піді Львовом», «В господаренька красна дівонька», «В господаренька красний синочок», «Честь  Боже». У цих величальних піснях  згадувалися імена  хлопців та дівчат.

   Активними колядниками  були цього дня діти від найменшого до найбільшого, вони з радістю виявляли свої музичні таланти та творчі здібності. Своїми дитячими голосочками вони прославляли народження Божого дитятка.  Зворушливо і щиро звучав виступ Маголи Вероніки, учениці 1 класу, а також сердечні  вітання зі святами від учнів 5-9 класів.

    І линули колядки, віншування, щедрівки, наповнюючи серця малечі та дорослих тими добрими побажаннями в легеньких нехитрих мелодіях, у яких відчувалося те добро, любов, з якими споконвіку ділилися українці, втілюючи свою одвічну мрію про мирну та вільну Україну, радісних дітей та щасливу родину.

Відповідальна за роботу краєзнавчого музею «Берегиня традицій» при Синьковицькій гімназії                     Богдана ГНІДЕЦЬ 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Яку форму навчання обираємо з 1 вересня?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень